azzadora

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

zodpovednosť za psa

nový návrh zákona o psoch

včera som si len tak klikla na www.dog.sk  a neverila vlastným očiam, aký návrh zákona o nebezpečným psoch pôjde 10.5.2005 do prvého čítania v NR SR. OK súhlasím, že niektoré plemeno môže byť pri nesprávnom výcviku a cvičení k agresivite a pri zlom zaobchádzaní nebezpečným pre okolie, a malo by sa dohliadať na to kto ho vlastní a mať o týchto ľuďoch evidenciu, ale toto znenie mi vyrazilo dych a stále nemôžem uveriť, že niečia hlava toto mohla vyprodukovať, podstatou návrhu zákona je, že presne špecifikovali ktoré plemená sú nebezpečné ??? napr. – Americký stafordšírsky teriér, Bullteriér, Stafordšírsky bullteriér, Argentínska doga, Brazílska fila, Doberman, Rottweiler, Rodézsky ridžbek, jasne sú to veľké psy a takých sa väčšina ľudí, ktorá nepozná psov bojí, dobre môžme aj odhladnuť od toho že ich takto presne vyšpecifikovali, ale chcú uzákoniť aby za povolenie držania takéhoto psa muselo byť každý rok vydané mestskými alebo obecnými úradmi opakovane povolenie, ktoré pri držaní má stáť 1000,- Sk a pri chove t.j. množení až 6 000,- Sk, ak odhliadneme aj od poplatkov, zaráža ma jedna vec, ak si už niekto kúpi takéto štena , s PP stojí naozaj dosť veľa, na jeden rok mu vydajú na úrade povolenie na chov, a čo sa stane ak na budúci rok bude na úrade iná osoba, ktorá si zmyslí že mu to nepovolí, alebo zmení názor, alebo ja neviem čo  - dôvodov si môžu vymyslieť milión, KTO SI UVEDOMUJE čo bude majiteľ robiť s týmto psíkom na ktorého "nemá povolenie", má sa ho "zbaviť, dať do útulku, utratiť, vyhodiť niekde na ceste"  sú to všetko extrémne možnosti, ale ak to psíča miluje , určite sa ho nevzdá a tým bude porušovať zákon a vystavovať sa postihom. Čo sa stane potom, príde niekto a zastrelí mu ho na dvore, alebo ho násilím odvedú a utratia, alebo ČO?????? Ja osobne by som sa psa nikdy nevzdala, mala som psa, a nakoľko život bez psa je podľa mňa smutný  a už sa aj narodilo štenaitko, ktoré si za dva mesiace donesiem domov, nie je to síce "nebezpečné plemeno", ale viem si živo predstaviť akú zúfalosť by som cítila keby sa mi niečo také stalo. Tento zákon, ke´d si to tak preberiem, zase, ale postihne len chovateľov, ktorí chovajú psy s PP, t.j. riadne registrované, nepoznám však chovateľa, ktorý vlastní a chová psa do ktorého investoval jednak veľa peňazí, lebo kúpa, chov, výstavy a skúšky sú hodne finančne náročné záležitosti, a jednak veľa lásky a času na výcvik, aby si dovolil mať takéto zviera v nezabezpečených priestoroch ( nie preto, že by cudziemu človeku mohol ublížiť, ale skôr naopak pre jeho vlastnú bezpečnosť ) a, že by ho vychovával k besnej agresivite ( ako by sa mohol zúčastňovať výstav a skúšok - ak by mal neovládateľnú potvoru). Ak Vás táto téma zaujala, kliknite si na www.dog.sk a prečítajte si celú výzvu Ing.  Štefíka, predsedu Slovenskej kynologickej jednoty. Možno sa medzi nami nájde niekto, kto môže pomôcť.

 

 


názor na svet | stály odkaz

Komentáre

  1. Nasiel som tam toto:
    Sedí babka na strome a dedko sa jej pýta: Redbul babka Redbul?
    Pidbul dedko Pidbul!
    publikované: 10.04.2005 16:48:00 | autor: abc (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ahoj azzadora
    Mám na teba zopár otázok, než napíšem komentár.
    Máš doma psa?
    Ak áno, tak aké plemeno?
    Poznáš U.V.P.?
    V ktorom meste bývaš?

    publikované: 10.04.2005 18:44:24 | autor: Dávid (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nechápem
    čo spoločné majú tvoje otázky s tým čo som napísla, a asi nečítal to čo som napísala, lebo by si vedel, že som psa mala, ktorý mi minulý rok zomrel, mali sme ho v rodine takmer 15 rokov, a čoskoro psa mať budem znova, to aké plemeno je úplne jedno, nie je to ani jedno z " nebezpečných", čo je U.V.P. naozaj neviem, nepoznáš celý názov ???, bývam v menšom meste v akom je tiež úplne jedno, lebo to čo som napísala s tým opäť nemá nič spoločné.
    Mám pocit že mieriš k tomu, že súhlasím s bezhlavým chovaním útočných psov, to však nie je pravda, som za reguláciu, ale ak niekto vymyslí nejaký zákon mal by si sakra dobre premyslieť jeho dôsledky a k tomu smeruje aj môj článok, len sa skús zamyslieť.
    publikované: 10.04.2005 19:15:38 | autor: azzadora (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. azzadora
    Prepáč, ak som pôsobil dojmom, že od teba chcem ťahať nejaké osobné údaje.
    Iba som chcel vedieť aký dlhý príspevok budem potrebovať naísať, a do akej hĺbky budem musieť ísť, aby som ti tento problém trochu ozrejmil. Nenávidím, keď musím písať dlhé príspevky, no teraz budem musieť spraviť vínimku.
    Ale napíšem ti to až zajtra.

    Pekný večer.

    Ahoj.
    publikované: 10.04.2005 21:40:13 | autor: Dávid (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. prečo?
    prečo je k tejto téme potrebný dlhý príspevok, nemyslím si že si so mňa chcel ťahať osobné údaje, len si myslím, že k tejto téme sú nepodstatné. Už si asi viacerý ľudia, ktorí tu niečo odo mňa čítali všimli, že som v podstate už z princípu zásadne proti blbým zákonom, príkazom, nariadeniam, vyhláškam, pokynom, obežníkom a akýmkoľvek iným obmedzeniam, pokiaľ samozrejme nie sú naozaj nevyhnutné ( ľudia sa ešte stále vyvýjajú). Aj ja , aj keď som proti tomu, musím priznať, že niektoré sú potrebné až nevyhnutné, v tom prípade, ale potrebujem vedieť, že ten kto ich vymyslel a schválil, vedel o čom to je a veľmi dobre zvážil všetky dôsledky, ktoré toto obmedzenie môže pre život a pre ľudí či zvieratá, ktorých sa to dotýka znamenať. Ja osobne, pokiaľ je niečo s čím sa neviem zrovnať, sa snažím to obísť najbližšou možnou legálnou cestou, ak takáto cesta nie je, musím nájsť niečo čo ma zbaví tohto blbého príkazu je jedno či sa musím kvôli tomu presťahovať, odísť z práce alebo hocičo iné. Problém je vtedy, ak sa pred tým nedá ujsť ...
    publikované: 11.04.2005 18:34:19 | autor: azzadora (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Dobre teda, nebudem písať dlhý príspevok...
    publikované: 11.04.2005 22:07:33 | autor: Dávid (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. OK
    prečítala som, čo si chcel, ale myslím si, že diskusia bola značne od veci, aj ked to čo som prečítala napríklad o utrácaní psov kvoli vysokým poplatkom v Prešove, dosť značne podporilo môj názor o tom, že nový návrh zákona je nedomzslený, urýchlený a s prepáčením blbý, keď som čítala čo robia ľudia so svojimi psami pre 2 tisícky ročne, popravde ma poriadne rozbolel žalúdok. Nie že by 2 tis. ročne bolo málo, pre niekoho je to určite veľa. Ale neviem si rpedstaviť situáciu, ktorá by ma dokázala priviesť k tomu aby som si dala svojho psa usmrtiť ( okrem choroby - keď by som na 1000 % vedela, že už nevyzdravie a že trpí).
    A tu je ten problém, ktorý som popísala vo svojom pôvodnom článku . blbí úradníci, ktorí si robia svoje vlastné scestné príkazy a výmery poplatkov a zákony podobné tomuto novému im na to dávajú právomoc. Možno je to tým, že psov nemajú radi, alebo ich irituje ich sused so štekajúcim psíkom, alebo ja už ani neviem čo a potom sa mstí na všetkých na kom môže. Ako toto vôbec môže niekto pochopiť a dovoliť, kto už konečne klepne po prstoch úradníkom, ktorí si myslia, že mesto alebo obec je ich vlastným kráľovstvom. A aký vzťah vlastne majú majitelia k svojmu psovi keď dokážu prísť a jednoducho povedať veterinárovi zabite ho nemám na neho peniaze ... minulý rok bola moja fenka veľmi chorá, bola už dosť stará mala skoro 15 rokov, a žiaľ zomrela, nepatrím k ľuďom s nadštandartnými príjmami, a jej liečba bola dosť finančne náročná, nepomohla, dodnes mám problém sa zrovnať s tým, že som jej nedokázala ešte nejako pomôcť, stále myslím na to že možno nejaké drahšie lieky, alebo lepšia veter.klinika, alebo lepší lekár za viac peňazí by ju bol možno vyliečil, dodnes mám pred očami jej posledné chvíle, a ako by som sa musela cítiť keby som ju nechala usmrtiť dobrovoľne, alebo jej len nepomohla ako sa dalo. Ale to sú asi zbytočné úvahy lebo ľudia ktorí môžu niečo takéto urobiť nikdy nemajú " výčitky", majú nízku úroveň a do ichn rúk akékoľvek zvieratko nepatrí.
    A svojim článkom som len chcela podporiť výzvu k ľuďom, ktorí by mohli pomôcť zabrániť uzákoneniu zákona v takomto nedomzslenom a hlúpom znení. Znova je treba porozmýšlať nad tým čo bude so zvieraťom, keď jeho majiteľovi z roka na rok jednoducho zakážu jeho chov .....
    publikované: 11.04.2005 23:43:19 | autor: Azzadora (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Ahoj Azzadora
    Tento zákon tu už raz bol a práve organizácie ako U.V.P. ho svojimi dôvodovími správami a nekonečným vypisovaním zastavili.
    Snáď sa to podarí aj teraz.

    Čo sa článku v korzári týka tak je to blud. Neviem, či si si to čítala, keď už tam bol aj môj príspevok, tak ho sem skopírujem:


    Re: Smrtiaca injekcia - riešenie pre psíčkarov?
    no image Autor: Dávid
    Datum: 11. 04. 2005, 21:55:30

    Tento článok je "blbosť roka".
    Zrejme iba potrebovali zaplniť prázdne miesto.
    Ak sa niekto chce zbaviť psa, či už z finančných dôvodov, alebo z iných, tak ho nedá utratiť (za peniaze), ale ho vyhodí na ulicu.
    publikované: 12.04.2005 06:26:44 | autor: Dávid (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ano čítala
    čítala som aj tvoj príspevok, zrovna v okamihu ke´d som chcela teraz napísať, že bodaj by to bola pravda, že je to blud, počúvam správy a práve o tom hovoria a žiaľ nevyzerá, že by to bol blud, jednine, že by ľudia, ktorí hovorili na kameru klamali. Ono tu aspoň vidno, že normálny človek takému niečomu nemôže ano uveriť.
    čo je skratka U.V.P. ?
    publikované: 12.04.2005 19:22:52 | autor: azzadora (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. U.V.P. ynamená:
    Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov.
    Ľudia pomáhajú zatúlaným psom a psy v rámci canisterapie pomáhajú postihnutým (či už telesne, či duševne) ľuďom.
    publikované: 13.04.2005 18:59:35 | autor: Dávid (d5d) (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014