azzadora

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

reakcia

pôvodne som nechcela reagovať

ale nakoniec som neodolala pokušeniu, veď som len človek a nie sluha boží ( xi xi), reakcia sa týka reakcie na môj príspevok " sluhovia boží " od DMIBA.

1/ svätá pravda celibát nevymysleli katolícky kňazi - ale veľmi vhodne ho cirkevní hodnostári vo svoj prospech aplikovali

2/ všetky náboženské normy t.j. desatero sú opäť len vhodne aplikované pravidlá položené na " papier", ktorými sa v podstate vyvíjajúca ľudská spoločnosť riadila viac či menej v závislosti od štádia svojho vývinu

3/ nemyslím si že podstata a pôvod uvedomenia si toho, že človek by nemal smilniť, zabíjať alebo kradnúť tkvie v zadefinovaní desatora, môj osobný názor je, že kto chce smilní, zabíja a kradne a nezabránia mu v tom nejaké božie prikázania, ostatní tak nerobia a nepotrebujú k tomu ani tie božie prikázania

4/ smutné je, že ak niekto kradne, smilní a vraždí, stačí mu prísť do stánku božieho zveriť sa s tým božiemu sluhovi a " je mu odpustené ", nikto, opakujem nikto by nemal mať právo, nevyjímajúch Boha, odpustiť človeku, ktorý zámerne zabije  dieťa, rodiča, manžela, manželku alebo kohokoľvek iného, okrem osoby tým najviac dotknutej, v tomto smere preferujem smrť za smrť a bez odpustenia

5/ tie výnimky ukrývajúce sa v radoch sluhov božích som uviedla a naďalej tvrám na tom, že ich poskromno

6/ ak je cirkev taká dobročinná, prečo nevenuje tie svoje obrovské financie na charitu, zdravotníctvo, pomoc tým malomocným, ktorých uvádzaš, na lieky a potraviny pre deti tretieho sveta, na kondómy aby sa zabránilo šíreniu AIDS v rozvojových krajinách, a taktiež aby sa zabránilo populačnej explózii v treťom svete, ktorá len podporuje chudobu, na osvetu proti šíreniu AIDS atď. .... Vieš niečo o UNICEF, aké smiešne malé čiastky v slovenských korunách stačia na očkovania, výživu a vzdelávanie detí a žien v treťom svete, koľko ľudí by malo zdravie potraviny a vzdelanie, len za jeden jediný 20 - 30 miliónový kostol postavený na slovensku za posledných 15 rokov ????  ani to radšej nejdem počítať ....

7/ OK poznáš Matku Terezu, Jána Pavla II. a ešte ????? ja si nejako nemôžem spomenúť .....

8/ samovražda ???, mal si niekedy rakovinu v poslednom štádiu - samozrejme, že nie keď si tu, alebo aspoň niekoho blízkeho kto tak skonal, dúfam že nie, ja som ale mala niekoho kto tak dokonal, a ver takú smrť neželám nikomu na tejto zemi, a plne dokážem pochopiť človeka, ktorý si v takomto prípade siahne na život, a opäť podotýkam, že cirkev do toho nemá čo hovoriť a nemala by si ani dovoliť takého človeka posudzovať, alebo nebodaj súdiť

9/ "vagínou bez práv" som ženu nazvala len preto, že si tu opäť cirkev osobuje nejaké právo rozhodovať o živote jedinca t.j. ženy a jej dieťaťa, ak sa žena už rozhodne z akéhokoľvek dôvodu pre potrat, má na to určite dobrý dôvod, a v prvom rade si to musí vydiskutovať riadne so svojim svedomím, a nie s cirkvou, alebo nejakou vládou čo sa jej snaží do toho kecať, nechcem ublížiť mužom, opäť česť výnimkám, ale žiadny z nich si nemôže ani len predstaviť čo všetko obnáša pre ženu takéto rozhodnutie ( neberiem v tomto prípade do úvahy "ženy", ktoré potrat berú ako formu antikoncepcie - ale tu je opäť problém v tom, že ich nikto k zodpovednému správaniu nevychoval)

Na záver, svoj názor mám právo vysloviť a nemyslím si, že neviem o čom hovorím, vidím kostoly, fary, drahé autá, pozemky, majetky, ale nejako si neviem spomenúť kde som videla naposledy útulok pre bezdomovcov, vývarovňu pre nich, napríklad poriadanie zbierky obnoseného šatstva, nejakú aktivitu, ktorá by veriacich motivovala k dobročinným zbierkam ( samozrejme ak sa nejedná o zbierku na kostol a farárka ). Cirkevní hodnostári neváhali zo svojej budovy a pozemku vyhnať po revolúcii školu s postihnutými deťmi ( osobne taký prípad poznám). Asi toľko ... howk .

 

 


názor na svet | stály odkaz

Komentáre

  1. Este je len 21. storocie
    to znamena, ze nieco je vecne.
    publikované: 04.04.2005 20:30:14 | autor: abc (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tak odpoved
    1. co sa tyka aplikacie, katolicka cirkev sa rozdeluje na rimsko a grecko katolicku, pricom celibat je vysadou iba romsko katolickej cirkvy. Obe cirkvy maju jedneho papeza a az na obrad su takmer rovnake. Preco je teda na svete viac rimskokatolickych knazov, ktori sa rozhodnu pre celibat. Nemyslim si, ze je to vymysel cirkevnych hodnostarov. Sam Kristus nepoznal zenu a po nom na celibat upozornil sv. Pavol, ktory nabadal nasledovnikov k celibatu a aj u manzelov navrhoval obdobia sexualneho postu, aby sa mohli venovat duchovnym aktivitam. Takze ak povazujes sv. Pavla za cirkevneho hodnostara, prosim. Mimochodom bol staty v Rime pre vieru v Krista.

    2. V case kedy Mojzis dostal desatoro od Boha, bola spolocnost zalozena na vrzdeni a zabijani, drancovani. Samotni Zidia nie su dodnes 100% oddany tomuto zakonnu. Mimochodom desatoro bolo vytesane do dvoch kamennych dosiek.

    3. Ak zakon zakazuje ludom kradnut, lebo je za to nejaky trest, je to efektivnejsie ako ked za to trest nie je. Teda ak su tu nejake zakonne normy, je to efektivnejsie na dodrziavanie poriadku ako anarchia. Ak nie tak si protirecis v zavere dalsieho bodu 4.

    4. Ak nevies odpustit, nevies co je to lubit. Ak mas niekoho rada, tak mu castokrat odpustis a niekedy mu odpustis aj veci, ktorych odpustenie ini nepochopia. Clovek sa pri spovedi spoveda Bohu - nekonecnej laske, knaz je len sprostredkovatel. K spovedi, aby mala vyznam a aby mu bolo ozaj odpustene, pristupuje clovek s uprimnostou, ze dany skutok nikdy nevykona. Nemyslim si, ze vela vrahov pristupuje k spovedi, vacsina vrahov neuznava ziadne normy a teda ani desatoro a spoved.

    5., 6., 7. Kritizujes cirkev, hovoris o tom, ze vinimiek je malo a pritom ju nepoznas. Mniske rady Salezianov obsahuju tisicky knazov, ktori sa venuju mladezi po celom svete. Snazia sa z nich vychovat dobrych ludi, ked uz na to nemaju cas ich rodicia, alebo ich rodicia zahynuli v roznych ozbrojenych konfliktoch. Stovky jezuitskych knazov vyucuju africke a azijske deti, ktore by inak nemali sancu sa naucit pisat. Stovky sestier nasledovniciek Matky Terezy sa staraju o chorych na malomocenstvo, HIV. A kopec dalsich a dalsich. Su ich tisicky, lenze ak nepoznas ich dielo, je zrejme, ze nemas skusenost. Ale ak nemas skusenost, preco si robis zavery?
    Sam na UNICEF kazdorocne prispievam, aj postihnutym tsunami som prispel cez UNICEF a cez cirkevnu zbierku, lebo viem, ze cez tieto organizacie sa moj prispevok nepretuneluje ako tomu bolo cez ine zbierky. Keby si si precitala o com som pisal, vedela by si to.
    V afrike rozne zdravotnicke organizacie robili osvetu ohladom AIDS, rozdavali prezervativy a aj tak to nie je nic platne. AIDS sa siri, lebo neexistuju zakladne moralne normy, ktore by jeho siereniu branili.
    Co sa tyka penazi na kostoly, cistocne s tebou suhlasim. Ak je ten kostol prazdny, boli to peniaze vyhodene zbytocne. Ak je vsak plny, nevidim v tom problem. Ludia sa zlozili na instituciu, ktou navstevuju. Podobne, ako sa zidia skladaju na synagogy, moslimovia na mesity, ako sa skaldame na hokejove stadiony, sportove haly atd...
    Ale vies kolko sa penazi vyzbieralo na rozne zbierky na pomoc ludom zasiahnutym povodnami na vychodnom slovensku, na obete tsunami atd... Lenze cirkev sa na rozdiel od takeho Orange s tym chvalit nemusi, pomoze a reklamu jej netreba. Mozno, keby stou reklamou vyrukovala, mala by si dnes ine nazory. ;) Z okna vidim telocvicnu a oratorium, ktoru postavili saleziani pre mladych. Decka miesto fetovania a poflakovania sa po ulici, robia nieco pre svoj rozvoj. Aj to je postavene z cirkevnych penazi, nepamatam si ziadnu zbierku, co by sa tu robila.
    Poznam kopec skvelych osobnosti, ktore boli krestanmi a pomahali ludom. S tych zahranicnych napr. DonBosco, sv. Frantisek z Asissi. Ale aby si si nemyslela, ze ich doma nemame, tak len spomeniem zopar z nich: prof. ThDr. Štefan Hlaváč, Ľudovít Matejov, sr. Vincencia Karulova, Metod Dominik Trčka.
    Pises, ze sa o bezdomovcov nik nestara.. Otvor oci a mozno uvidis katolicku charitu, napr. tu v hlavnom meste
    http://www.ba.psg.sk/prezenta/charitaba/social.htm

    8. Cirkev takychto ludi neodsudzuje, je iba proti eutanazii. Papez ale na svojom priklade urpenia ukazal, ze sa to da pretrpiet az do konca. Poznam chlapca, ktory zomrel na rakovinu ako 10 rocny. A odchadzal s usmevom.

    9. Ak je zena zodpovedana, len vynimocne potrebuje ost na interupciu. Ani cirkev nie je proti "interupcii napr. v pripade mimomaternicoveho tehotenstva.". Ale povedzme si uprimne, kolko percent interupcii na Slovensku je vykonanych ako nahrada antikoncepcie? Osobne nie som proti antikoncepcii, ale v otazke interupcie som zasadne proti takemuto vrazdeniu ludi. Co keby sa tvoja matka rozhodla pre interupciu? Nebola by si tu. A preco tu nema pravo byt x nenarodenych deti, ktore sa tymto zakrokom zavrazdili.

    To, ze sa biskupi snazia danu vec dostat do parlamentu, ale nepovazujem za stastne riesenie. Osobne povazujem rozhodnutie kazdeho cloveka za vec jeho svedomia. Mozem, ale na to upozornit.

    Aj ja napisem nieco na zaver. 90% veci co sa pise o cirkvy je z neznalosti, predsudkov a ako dosledok komunistickej vychovy a pozmenenia dejin. V ucebnici dejepisu z mojho detstva sa nenapisalo nic pozitivne co cirkev vykonala, lebo to bolo nevhodne. To som sa dozvedel az neskor z inych knih, ktore uz po 17.11. neboli tabu. Do svojich 18 rokov som bol zaryty ateista. A ani dnes sa nepovazujem za cloveka veriaceho. Moja viera nie je vacsia ako horcicne zrno, ako by povedal Kristus.
    publikované: 04.04.2005 21:16:31 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Kym sa vsetko podrobne neprestudujes tak radsej pis o niecom inom
    Mne osobne viac dali Dmibove komentáre ako tvoje bezduche nadavanie na cirkev. A myslim, ze kazdy, kto xce o niecom pisat by sa bud mal pripracit na protestne komentare alebo si najprv nastudovat suvislosti<br /><br />
    <strong>P.S.</strong> Urcite ta od blogovania nechcem odradit, ale len poradit aby si sa nedostavala do zbytocnich konfliktov s niekym s kym nemozes vyhrat.
    publikované: 04.04.2005 22:46:11 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014