azzadora

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

čítate ?

Čítate knihy, áno akú ste čítali naposledy

čítate knihy, ja áno, práve dnes som kráčala okolo kníhkupectva a napadlo ma, že som skoro mesiac nečítala žiadnu knihu, čiastočne ma ospravedlňuje, že v podstate chodím v poslednom období domov len spávať ( pracovné vyťaženie ). Knihy nakupujem pomerne často - aj keď pri dnešných cenách kníh je to skôr luxus - a skôr nárazovo, t.j. keď natrafím na knihu, ktorá ma osloví tak neodolám a kúpim ju, ale na moju obranu zase treba podotknúť, že na "dobrú" t.j. pre mňa zaujímavú knihu natrafín dvakrát do týždňa, výlučne výnimočne.     "Dobrú"  som dala do uvodzoviek zámerne, nakoľko si netrúfam hodnotiť či je kniha dobrá, alebo nie, viem pozúdiť či zaujala mňa, na druhej strane prečo nie hodnoťme, sme čitatelia máme na to právo. Ja čítam vlastne rôzne žánre naposledy som čítala od Jenny Nowak Trún pro mrtvého, ano po česky, nerobí mi to problém a v češtine toho vychádza dosť dobrého. Je to kniha z voľného pokračovania o kniežati Drákulovi, možno si teraz spomeniete na upírske horory, ale knihy tejto autorky majú od takejto témy na hony ďaleko, dej tejto knihy ako aj ostatných voľne naväzujúcich, alebo predchádzajúcich ( Krvavé býlí, Nemtrvý, Dračí krev ) je na historickom základe a odohráva sa v minulosti dávnej či nedávnej, brilantne opisuje osudy a počiatok histórie, kniežaťa Vlada a jeho rodiny a priateľov, knihy opisujú Drákulov boj za vlastné šťastie, rodinu a zem, sú pretkané napätím, násilím ( áno aj, veď je to Drákula), láskou naplnenou či nenaplnenou, túžbou, prežíva utrpenie bytia nemrtvého, nádej, sklamanie, úniky v posledných chvíľach, prekvapivé návraty, údesné zmiznutia, dlhoročné veznenie, nutnosť zabíjať a zo všetkého tohto, ale vyzhádza s čistým štítom a Vy s intenzívnou vnútornou potrebou urýchlene siahnuť po ďaľšom voľnom pokračovaní, aspoň ja keď siahnem po románe tejto autorky, nemôžem od neho odtrhnúť oči a často ma môj drahý v hlbokej noci nájde nad rozčítanou knihou, ako sa ani náhodou nehodlám pobrať spať. Len maličký kúsok :

" Mihaila vzlykla a pokusila se pomzslet si, že už tu není. Odjel. Zmizel buh ví kam, a ona už ho nikdy neuvidí. Je sama. Sama nadosmrti. Zkusila si to představit. Opatrně se dotknout toho, co cítí. Necítila však vuubec nic. Ani bolest, sni zúfalství, ani šílenství, ani lásku. Ani prázdnotu necítila. Nic. Nejdřív se chtěla podivit, ale pak pochopila. Byla mrtvá. Hluboko uvnitř zemřela ..."

 

 

 


názor na svet | stály odkaz

Komentáre

  1. Cital som
    Asimova. Poviedky sci-fi. Pri vsetkych tych primitivnych starwars, balzam na vedecko psychologicko hlbavu dusu.
    publikované: 13.04.2005 20:48:06 | autor: abc (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. citam
    ak sa da ale pri tolko uceni sa vela neda..
    v posledne dobe od Paola Coelha: jedenast minut, Alchymista
    publikované: 13.04.2005 20:53:16 | autor: blondie (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ja som skôr na detektívky,
    ale nepohrdnem ani dobrou filozofickou knihou. Naposledy som však čítal (a stále čítam) Prípad sestry na úteku od Erle S. Gardnera.<br /><br />
    <em>P.S.</em> Píš aj nejaké odstavce, pretože po prvom zhliadnutí tohto článku som si to skoro neprečítal a teraz by ma to mrzelo.
    publikované: 14.04.2005 22:58:13 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. díky
    díky za názor, beriem na vedomie, snáď na budúce opäť nezabudnem ...
    publikované: 15.04.2005 21:40:23 | autor: azzadora (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014